Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Here you can propose new features, make suggestions etc.

Moderators: sheep, Hacker, Stefan2, white

Post Reply
Stiltzkin
Junior Member
Junior Member
Posts: 96
Joined: 2004-09-10, 17:15 UTC

Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Stiltzkin »

a bump for this 2009 thread:
margolis22 wrote: 2009-04-17, 04:28 UTC It would be nice to double click between columns and they would auto size the the length of the content. A lot of times the EXT field is a lot larger than it needs to be so instead of dragging the field to shrink it, double clicking to auto adjust the size of the column would save a lot of time.

also an option to keep the columns (except 'Name) aligned/fixated to the right.
there's often so much empty space between the scrollbar and the 'ext'/custom-columns.

suggestion:

As above:
[lis=]auto-size columns on doubleclick on the divider between columns (expected behaviour in most apps)[/list]

In the "Custom columns" dialog:
  • add an 'auto' settings to width
  • keep custom columns glued to the right
User avatar
jinsight
Junior Member
Junior Member
Posts: 80
Joined: 2003-02-25, 19:47 UTC
Location: Cleveland, Ohio, USA

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *jinsight »

support ++
License #1945
Windows 10 Pro x64
Version 20H2 (OS Build 19042.746)
TC 9.51 x64 and x86, Everything 1.4.1.1004 (x64)
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 40202
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *ghisler(Author) »

I did consider it at the time, but didn't implement it because it would require that TC loads all the fields. This can be very problematic for slow loading fields like DirSizeCalc - the program would be blocked for several seconds or even minutes. Just try to sort by a column like this to understand what I mean.
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
User avatar
Usher
Power Member
Power Member
Posts: 911
Joined: 2011-03-11, 10:11 UTC

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Usher »

2ghisler(Author)
Don't reload anything. Just use max size visible in a panel, as many Windows apps do.
Regards from Poland
Andrzej P. Wozniak
Stiltzkin
Junior Member
Junior Member
Posts: 96
Joined: 2004-09-10, 17:15 UTC

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Stiltzkin »

yes, i would assume most of the time there's no plugin calculation in the background involved. and even if there are pending operations, you could just ignore columns with a '?'.
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 40202
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *ghisler(Author) »

Don't reload anything. Just use max size visible in a panel, as many Windows apps do.
That would be quite easy to do, but would it really be what users expect?
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
User avatar
Hacker
Moderator
Moderator
Posts: 11875
Joined: 2003-02-06, 14:56 UTC
Location: Bratislava, Slovakia

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Hacker »

Christian,
Or simply use the widths of the available data. If only data for 3 files has loaded, adjust width according to that. If data for all files has loaded, use that.

Roman
Mal angenommen, du drückst Strg+F, wählst die FTP-Verbindung (mit gespeichertem Passwort), klickst aber nicht auf Verbinden, sondern fällst tot um.
User avatar
Usher
Power Member
Power Member
Posts: 911
Joined: 2011-03-11, 10:11 UTC

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Usher »

ghisler(Author) wrote: 2021-01-18, 15:24 UTC
Don't reload anything. Just use max size visible in a panel, as many Windows apps do.
That would be quite easy to do, but would it really be what users expect?
I think that users accept well known solution, though some people may still request something better. Of course you can use more data, if available.
Regards from Poland
Andrzej P. Wozniak
User avatar
vdijken
Member
Member
Posts: 130
Joined: 2016-07-30, 14:07 UTC
Location: The Netherlands

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *vdijken »

Not feasible. Every time a file is added or removed the wish to resize can be there. Make beforehand a reasonable guess and adjust it only when it is not working.
User avatar
Usher
Power Member
Power Member
Posts: 911
Joined: 2011-03-11, 10:11 UTC

Re: Auto adjust columns widths. 2021-Edition

Post by *Usher »

2vdijken
Do you really know how auto-adjust on-demand work?
Do you use custom column modes or custom view modes in TC?
Do you work with Excel or other spreadsheet?
Do you work with tables in Access or other databases?
Regards from Poland
Andrzej P. Wozniak
Post Reply