This forum uses cookies. Click X button to hide this message. What is stored? 
Total Commander Forum Index Total Commander
Forum - Public Discussion and Support
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

TC is very laggy on Android 6.0 (Marshmallow)

 
Post new topic   Reply to topic    Total Commander Forum Index -> Total Commander for Android Printable version
View previous topic :: View next topic  
Author Message
huhiha
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Oct 2017
Posts: 4

PostPosted: Tue Oct 10, 2017 12:44 am    Post subject: TC is very laggy on Android 6.0 (Marshmallow) Reply with quote

Very laggy, when I drag or click any thing. Not possible to do anything. I think it's UI problem.
However, there is a way to fix it temporarily. I can click into settings and wait for a couple of seconds, then the it would be smooth to drag. Then everything becomes normal, for the next minute before it becomes laggy again.
Is this a common problem?
Back to top
View user's profile Send private message
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin


Joined: 04 Feb 2003
Posts: 34715
Location: Switzerland

PostPosted: Tue Oct 10, 2017 3:04 am    Post subject: Reply with quote

No, I use Android 6.0 daily on 2 devices (Samsung and Nexus 7) without any problems. It sounds like something us busy in the background?
_________________
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
huhiha
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Oct 2017
Posts: 4

PostPosted: Wed Oct 11, 2017 7:21 am    Post subject: Reply with quote

It is not because my phone is busy. I can tell you some more info.
1. The one who introduced Total Commander to me told me to go to it's settings and enable: "root fuctions everywhere". After I did as he told me, the lag almost disappear. Almost OK.
I suppose enabling "root fuctions everywhere" is almost a must. Is that true?
2. I've seen comments on google play saying that there is lag now and then on Android 6. I think that comment is probably the same as my case.
Back to top
View user's profile Send private message
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin


Joined: 04 Feb 2003
Posts: 34715
Location: Switzerland

PostPosted: Wed Oct 11, 2017 3:20 pm    Post subject: Reply with quote

1. No, TC doesn't use root functions on internal memory /storage/emulated/0 even when this is enabled. You shouldn't see any difference in this location and below.
2. I'm not seing any lag, so if you find out when this happens, please let me know. Maybe it's when TC is loading thumbnails of photos?
_________________
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
huhiha
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Oct 2017
Posts: 4

PostPosted: Thu Oct 12, 2017 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

I think now I know when it is laggy. When there is a pane showing the home page(after clicking on the blue house icon at the top-right), the app is laggy.
That means,
1. When both panes are not showing main page, and it is not laggy, if I goto the home page (either click on the blue house icon or go back to it), it becomes laggy right away.
2. When both panes are not showing main page, and it is not laggy, if I completely quit the app and go in again, it is still not laggy, which is OK.
3. When a pane is showing home page, and it is laggy, if I manage to go into some directory(get out of the home page), it will become normal(not laggy).
4. When a pane is showing home page, no matter it is laggy or not, if I completely quit the app and go in again, it is laggy.
5. When it is laggy, I can always goto configure, and wait until the page is smooth to drag, and quit configure, and it becomes not laggy, for some time(maybe until I drag to the other pane).

PS:
I have turned off the "Root function everywhere".
Back to top
View user's profile Send private message
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin


Joined: 04 Feb 2003
Posts: 34715
Location: Switzerland

PostPosted: Fri Oct 13, 2017 3:58 am    Post subject: Reply with quote

Total Commander refreshes the main page when it gets a notification from Android that something has changed, e.g. a USB stick has been attached etc. Something must be constantly causing such messages on your device...
_________________
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
huhiha
Junior Member
Junior Member


Joined: 10 Oct 2017
Posts: 4

PostPosted: Fri Oct 13, 2017 7:56 am    Post subject: Reply with quote

Not using any USB thing. It is most related to the main page. I have done more testing.
I close the app on home page, and then start the app. Now it should be laggy if I drag or click. I call out the task tag view(like alt+tab on windows, I don't know the exact phrase for it), and see something unusual. Sometimes there is a new task tag(must be invoked by TC) beside. The tag is "settings" of my device, but the content is all white. If I click into it, it will close soon. Sometimes I don't see the settings tag, maybe it depends on how long I wait after I start TC.
It is very unstable in the first minute I start TC. I keep switching to the task tag view and clicking on a random tag(either the desktop, TC or settings), until it becomes normal in TC. Yes, this time I did not go into the configure page of TC. And I have found a new way to make it normal.
While constantly switching to task tag view, it is very unstable because sometimes there is only 1 tag(TC itself), sometimes there are 2( (TC and desk top) or (TC and settings) ), sometimes it quits the task tag view before I click on a window tag.
Sometimes just a few clicks will do, sometimes I have to click a lot.
I have also made some similar test that when I start TC, both panes are not main page, and then I go to main page.

To conclude, the first time into main page since TC has started up, TC will invoke settings of my device many times on the background. It must be in some dead loop. Invokes settings and closes it.
Back to top
View user's profile Send private message
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin


Joined: 04 Feb 2003
Posts: 34715
Location: Switzerland

PostPosted: Sun Oct 15, 2017 12:44 am    Post subject: Reply with quote

Well, something must be causing this on your device, otherwise other users could reproduce it too...
_________________
Author of Total Commander
http://www.ghisler.com
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Total Commander Forum Index -> Total Commander for Android All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Impressum: This site is maintained by Ghisler Software GmbH

Using phpBB © 2001-2005 phpBB Group