Total commander blocking folder deletion

English support forum

Moderators: Hacker, Stefan2, white

Post Reply
Bazzu85
New Member
New Member
Posts: 1
Joined: 2022-05-17, 06:53 UTC

Total commander blocking folder deletion

Post by *Bazzu85 »

Hi, trying Total Commander 10 (from 8.51).

Happens often that when I want to delete a folder explorer say's that's in use (tried from explorer and TC). Closing TC free the resource.
The folder is not opened in any other tab.
Is this a known issue? ty
User avatar
Hacker
Moderator
Moderator
Posts: 12376
Joined: 2003-02-06, 14:56 UTC
Location: Bratislava, Slovakia

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *Hacker »

Bazzu85,
Are you perhaps using QuickSearch eXtended?

Roman
Mal angenommen, du drückst Strg+F, wählst die FTP-Verbindung (mit gespeichertem Passwort), klickst aber nicht auf Verbinden, sondern fällst tot um.
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 43121
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *ghisler(Author) »

A folder which is the current directory in any program cannot be deleted. If it's displayed in Total Commander in one of the panels, it may be the current directory of Total Commander. Try going to a different folder first.
Author of Total Commander
https://www.ghisler.com
massor
Junior Member
Junior Member
Posts: 5
Joined: 2022-05-01, 18:30 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *massor »

No, it' not that. It bugs me for some time (years). I still cannot figure out a pattern, but I think also Everything has something to do with it. And yes, I'm using also QuickSearch eXtended. Should I drop it?
User avatar
Horst.Epp
Power Member
Power Member
Posts: 4990
Joined: 2003-02-06, 17:36 UTC
Location: Germany

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *Horst.Epp »

I never had problems to delete Folders
while I'm using Everything and QuickSearch eXtended all the time.
May be you had QuickView opened before in the folder to delete.
Windows 11 Home x64 Version 21H2 (OS Build 22000.778)
TC 10.50RC3 x64 / x86
Everything 1.5.0.1315a (x64)
massor
Junior Member
Junior Member
Posts: 5
Joined: 2022-05-01, 18:30 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *massor »

I mean that closing TC many times helps, but some times don't help, only closing Everything from the tray unlock the folder for deletion. I'm rarely using QuickView.
User avatar
Hacker
Moderator
Moderator
Posts: 12376
Joined: 2003-02-06, 14:56 UTC
Location: Bratislava, Slovakia

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *Hacker »

massor,
yes, I'm using also QuickSearch eXtended
It sometimes keeps a folder locked. No idea why, have not really trobleshooted it. If you're willing to, you have my encouragement.

Roman
Mal angenommen, du drückst Strg+F, wählst die FTP-Verbindung (mit gespeichertem Passwort), klickst aber nicht auf Verbinden, sondern fällst tot um.
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 43121
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *ghisler(Author) »

Total Commander doesn't normally keep a handle to a folder, except in one situation: When using the option "Auto-refresh when the file system changes" in Configuration - Options - Refresh. It only keeps a handle of the two active folders left and right.

It's also possible that something else keeps a file or folder handle open due to a bug, e.g. a plugin or Explorer extension. I'm not aware of any tool which can determine which part of a program had opened the handle.
Author of Total Commander
https://www.ghisler.com
User avatar
funkymonk
Member
Member
Posts: 184
Joined: 2013-12-04, 09:56 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *funkymonk »

I also know the problem since a long time (years). I doesn't happen often but every now and then (hard to quantify).
Whenever it happens it's of course annoying but I simply restart TC and that's it.

Next time I will try to investigate it a bit more...
joe910
Junior Member
Junior Member
Posts: 17
Joined: 2009-02-23, 03:05 UTC
Location: Peoria, IL USA

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *joe910 »

I have had this happen to me also. I found a small, portable, free program named LockHunter. It finds the programs locking a directory/file. It used a context menu item. It supports 32/64 bit windows xp and later. It can be found here: https://lockhunter.com/.
massor
Junior Member
Junior Member
Posts: 5
Joined: 2022-05-01, 18:30 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *massor »

@joe910 - Great, thanks! I will use this tool. At least a chance to find out who is to blame.
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 43121
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *ghisler(Author) »

I'm using it too, it's really nice. You can even unlock files/folders with it.
Author of Total Commander
https://www.ghisler.com
demovirus
Junior Member
Junior Member
Posts: 7
Joined: 2019-03-01, 04:40 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *demovirus »

May be you can use Process Monitor for details.
E.g. for file setup.exe opened in Lister you can see these details
Image: https://i.imgur.com/CGSGiGL.png
User avatar
ghisler(Author)
Site Admin
Site Admin
Posts: 43121
Joined: 2003-02-04, 09:46 UTC
Location: Switzerland
Contact:

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *ghisler(Author) »

Here someone had the same problem, and it was caused by crashpad_handler.exe from Google Drive desktop:
https://www.ghisler.ch/board/viewtopic.php?t=75490
Author of Total Commander
https://www.ghisler.com
Fla$her
Senior Member
Senior Member
Posts: 337
Joined: 2020-01-18, 04:03 UTC

Re: Total commander blocking folder deletion

Post by *Fla$her »

I think this is largely due to wdx plugins that read data within their tree for coloring and hints.
There is also a specific problem of lingering deletion of exe files by Shift+Del when the AeLookupSvc service is disabled. In this case, neither LockHunter nor other analogues (IObit Unlocker, Empty Loop Unlocker etc) will help you.
Post Reply