[TC11.50b3] CTRL+M narzędzie wielokrotnej zmiany problem
Moderators: Usher, Gral, eltome
[TC11.50b3] CTRL+M narzędzie wielokrotnej zmiany problem
Zauważyłem za mając dwa pliki w tej samej lokalizacji:
teścię żółte.txt
żólte pole na kartę.png.txt
zaznaczając je w celu szybkiej zmiany polskich znaków czy spacji jeden plik zmienia a drugi nie
używam Szukaj & Zamień
w szukaj: " |ż|ź|ć|ń|ą|ś|ł|ę|ó"
w zamień: "_|z|z|c|n|a|s|l|e|o"
w efekcie daje
"teścię żółte.txt" -> "tescie_zolte.txt"
"żólte pole na kartę.txt" -> "żólte_pole_na_kartę.txt"
kompletnie niezrozumiały dla mnie problem
teścię żółte.txt
żólte pole na kartę.png.txt
zaznaczając je w celu szybkiej zmiany polskich znaków czy spacji jeden plik zmienia a drugi nie
używam Szukaj & Zamień
w szukaj: " |ż|ź|ć|ń|ą|ś|ł|ę|ó"
w zamień: "_|z|z|c|n|a|s|l|e|o"
w efekcie daje
"teścię żółte.txt" -> "tescie_zolte.txt"
"żólte pole na kartę.txt" -> "żólte_pole_na_kartę.txt"
kompletnie niezrozumiały dla mnie problem
Re: [TC11.50b3] CTRL+M narzędzie wielokrotnej zmiany problem
Sprawdziłem TC 11.03 oraz 11.50 beta3 - nie mogę odtworzyć takiego błędu (Nie ma wersji 11.1 chyba, że masz na myśli 11.01)
Jeśli możesz zrób zrzut ekranu (PrintScreen) "Narzędzia wielokrotnej zamiany", ustawionego w taki sposób jaki powoduje błąd i wrzuć na jakiś hosting, np. https://postimages.org/ lub https://imgbb.com/
Jeśli możesz zrób zrzut ekranu (PrintScreen) "Narzędzia wielokrotnej zamiany", ustawionego w taki sposób jaki powoduje błąd i wrzuć na jakiś hosting, np. https://postimages.org/ lub https://imgbb.com/
Z jakim systemem plików pracujesz? NTFS?
Jeśli utworzysz nowy plik o tej nazwie, zakładam, że działa on z tym plikiem?
Jeśli utworzysz nowy plik o tej nazwie, zakładam, że działa on z tym plikiem?
U mnie działa i z NTFS, i z FAT32, i z exFAT. Jednak MRT może odmówić zmiany nazwy, kiedy plik jest w użyciu lub kiedy użytkownik nie ma wystarczających uprawnień.
Edit: Nie ograniczyłem się do podglądu, zmienione nazwy zostały poprawnie zapisane.
Edit: Nie ograniczyłem się do podglądu, zmienione nazwy zostały poprawnie zapisane.
Andrzej P. Wozniak
Polish subforum moderator
Polish subforum moderator
Dlatego trzeba zobaczyć, jak ta zmiana nazw wygląda na podglądzie.
Tutaj nie pisalem o 11.1 ale faktycznie chodziło mi o 11.01
Już wrzucam PS, plik da się skasować i przywrócić z kosza i dalej ten sam efekt(a w zasadzie brak) - czyli nic go nie blokuje
Stworzyłem 3 plik dodając w nazwie 1 i ten sam problem.
Image: https://i.postimg.cc/qv0kMX3c/2024-10-27-16-02-24-Narz-dzie-wielokrotnej-zamiany.png
Już wrzucam PS, plik da się skasować i przywrócić z kosza i dalej ten sam efekt(a w zasadzie brak) - czyli nic go nie blokuje
Stworzyłem 3 plik dodając w nazwie 1 i ten sam problem.
Image: https://i.postimg.cc/qv0kMX3c/2024-10-27-16-02-24-Narz-dzie-wielokrotnej-zamiany.png
Trudno to wytłumaczyć.
Na podglądzie który zamieściłeś drugi plik nie zawiera polskich liter więc nie można ocenić jak zmiana nazw działa w tym przypadku.
W pozostałych jak widać nie zmienia.
Dlatego mam jeszcze parę pytań:
1. czy pliki którym zmieniasz nazwy powstały w tej lokalizacji? Przede wszystkim czy nie były kopiowane z dysków o innych systemach plików, z użyciem innych narzędzi lub bardzo starej wersji TC?
2. czy litery wpisane w polach "Szukaj & Zamień" wpisywałeś z klawiatury czy może kopiowałeś z jakiegoś tekstu?
I moja propozycja: utwórz schemat zmiany nazw od podstaw wpisując wszystkie znaki ręcznie.
Dotychczasowy możesz zachować (F2) jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Jeśli możesz utwórz plik zawierający wszystkie polskie litery i przetestuj stary i nowy schemat.
P.S. Utworzyłem katalog o ścieżce jak na zrzucie ekranu i użyłem TC wersji 11.01 - wciąż nie mogę odtworzyć tego błędu.
Jeszcze jedno pytanie - czy Twój dysk C jest dyskiem NTFS? (jak już pytał white)
Na podglądzie który zamieściłeś drugi plik nie zawiera polskich liter więc nie można ocenić jak zmiana nazw działa w tym przypadku.
W pozostałych jak widać nie zmienia.
Dlatego mam jeszcze parę pytań:
1. czy pliki którym zmieniasz nazwy powstały w tej lokalizacji? Przede wszystkim czy nie były kopiowane z dysków o innych systemach plików, z użyciem innych narzędzi lub bardzo starej wersji TC?
2. czy litery wpisane w polach "Szukaj & Zamień" wpisywałeś z klawiatury czy może kopiowałeś z jakiegoś tekstu?
I moja propozycja: utwórz schemat zmiany nazw od podstaw wpisując wszystkie znaki ręcznie.
Dotychczasowy możesz zachować (F2) jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Jeśli możesz utwórz plik zawierający wszystkie polskie litery i przetestuj stary i nowy schemat.
P.S. Utworzyłem katalog o ścieżce jak na zrzucie ekranu i użyłem TC wersji 11.01 - wciąż nie mogę odtworzyć tego błędu.
Jeszcze jedno pytanie - czy Twój dysk C jest dyskiem NTFS? (jak już pytał white)
Twój zrzut ekranu różni się tym, że oryginalna nazwa pliku nie zawiera już spacji, więc teraz nie jest jasne, czy spacje zostaną zastąpione, podczas gdy inne znaki nie, czy też nic nie zostanie zastąpione.
Miałem na myśli utworzenie nowego pliku w inny sposób niż skopiowanie pliku i zmiana nazwy

Być może możesz wykonać również ten test:
Zmień nazwę pliku „teścię żółtą.txt” naciskając Shift+F6, zachowaj nazwę, ale skopiuj tekst, a następnie zmień nazwę pliku „żólte pole na kartę.txt” i umieść kursor na końcu, a następnie wklej nazwę innego pliku, tak aby nazwa stała się „żólte pole na kartę.txtteścię żółtą.txt”.
Zrób to również w drugą stronę, aby utworzyć plik „teścię żółtą.txtżólte pole na kartę.txt”. Upewnij się, że używasz opisanej metody.
Jakie są wyniki, gdy następnie wypróbujesz swój schemat zmiany nazw tych plików?
ghisler(Author) (w języku angielskim, ale tutaj wyświetlane w języku polskim) wrote: 2024-10-28, 08:54 UTC Czy te pliki zostały utworzone na komputerze Mac? Pytam, ponieważ MacOS przechowuje znaki Unicode z akcentami inaczej niż Windows. Zamiast przechowywać jeden znak, taki jak â, przechowuje go jako dwa znaki, a^, gdzie drugi znak ^ nie jest w rzeczywistości samodzielnym akcentem/cyrkumfleksem, ale łączonym akcentem, który zostanie nałożony na poprzedni znak:
https://www.compart.com/en/unicode/U+0302
Dlatego znak akcentowany utworzony na komputerze Mac nie jest taki sam, jak ten utworzony w systemie Windows. Musisz skopiować znaki z nazw komputerów Mac i dodać je do listy wyszukiwania i zamiany.
Aby zobaczyć dokładnie, jakie znaki są używane, można skorzystać z tej witryny: https://www.fontspace.com/unicode/analyzer
Wklej tam nazwy plików, aby zobaczyć, jak zbudowane są znaki.
Wklej tam nazwy plików, aby zobaczyć, jak zbudowane są znaki.
Browser Codepoint Name # Fonts Script
z U+007A LATIN SMALL LETTER Z 132183 Latin
̇ U+0307 COMBINING DOT ABOVE 13194 Inherited
o U+006F LATIN SMALL LETTER O 132528 Latin
́ U+0301 COMBINING ACUTE ACCENT 14676 Inherited
l U+006C LATIN SMALL LETTER L 132558 Latin
t U+0074 LATIN SMALL LETTER T 132424 Latin
e U+0065 LATIN SMALL LETTER E 132744 Latin
Wydaje mi się iż problem jest w nazwie pliku, plik pochodzi z MacOS, graficzka robiła.
Dysk mam NTFS
Wybaczcie ale pierwszy link do podglądu był niepoprawny i go podmieniłem.
Kopiowanie nazwy pliku do innego, nowo stworzonego pliku daje ten sam błąd.
Uzywam tego schematu od lat i zawsze działał.
z U+007A LATIN SMALL LETTER Z 132183 Latin
̇ U+0307 COMBINING DOT ABOVE 13194 Inherited
o U+006F LATIN SMALL LETTER O 132528 Latin
́ U+0301 COMBINING ACUTE ACCENT 14676 Inherited
l U+006C LATIN SMALL LETTER L 132558 Latin
t U+0074 LATIN SMALL LETTER T 132424 Latin
e U+0065 LATIN SMALL LETTER E 132744 Latin
Wydaje mi się iż problem jest w nazwie pliku, plik pochodzi z MacOS, graficzka robiła.
Dysk mam NTFS
Wybaczcie ale pierwszy link do podglądu był niepoprawny i go podmieniłem.
Kopiowanie nazwy pliku do innego, nowo stworzonego pliku daje ten sam błąd.
Uzywam tego schematu od lat i zawsze działał.
Gratulacje za znalezienie problemu. Jak powiedział Ghisler, musisz również uwzględnić te kombinacje znaków. Powinno to działać:
Skopiuj kod Unicode NFKD znaleziony tutaj i dodaj go na końcu ciągu „search for”.
I dodaj ten ciąg do ciągu „Zamień na”: "|z|z|c|n|a|s|e|o"
Skopiuj kod Unicode NFKD znaleziony tutaj i dodaj go na końcu ciągu „search for”.
I dodaj ten ciąg do ciągu „Zamień na”: "|z|z|c|n|a|s|e|o"
Do normalizacji nazw do standardu Windows możesz użyć wtyczki NFCname - https://totalcmd.net/plugring/NFCname.html
Ściągnij, zainstaluj, w "Narzędziu Wielokrotnej Zamiany" użyj przycisku "{-?} Wtyczka"
Ściągnij, zainstaluj, w "Narzędziu Wielokrotnej Zamiany" użyj przycisku "{-?} Wtyczka"